Motor Gücü Hesaplama Nasıl Yapılmaktadır?

Motor Gücü Hesaplama Nasıl Yapılmaktadır?

Motor gücü bir diğer ismiyle Horse Power; buharlı otomobillerin icadından itibaren motorların gücünü tanımlamak gayesiyle kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk kez 1872 yılında James Watt tarafından kullanılan motor gücü, teknolojinin gelişmesi ile birlikte ön plana çıkmaya başlamıştır. Dolayısıyla motorlu taşıtların performansları hakkında bilgi veren oldukça önemli bir işlemdir. Her taşıt sahibi motor gücü hesaplama nasıl yapılır sorusunu araştırmakta, otomobillerinin performansını arttırmak istemektedir.

Motor Gücü Nasıl Hesaplanmaktadır?

Otomobillerin motor gücünü hesaplama işlemi oldukça kolay bir süreci oluşturmaktadır. Otomobillerin ruhsatlarında motor gücü kilowatt şeklinde ifade edilmektedir. Bundan dolayı ilk olarak kilowatt gücünü 1.341 ile çarpılması gerekilmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin sahip olması gereken birtakım bilgiler bulunmaktadır. Bunlar; 1 kilowatt’ın 1.341 beygire eşit olması ve 1 beygirin 0.745 beygire eşit olmasıdır.

Araçların Motor Gücüne Etki Eden Faktörler Nelerdir?

  • Ağırlık Oranı,
  • Lastik Kalitesi ve Ölçüsü,
  • Çekiş Sistemi,
  • Yakıt Çeşidi (Dizel, Benzin, LPG),
  • Dişliler

Otomobillerin Motor Gücü Nasıl Olmalı?

Otomobilin motor gücü nasıl olmalı sorusu genellikle kişilerin araçlarından en yüksek performansı almak istemeleri sonucunda araştırdığı soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda aracında hız isteyen kişiler beygir gücü, çekiç gücü isteyen kişiler ise araçlarında tork bakımından değerlendirilmesi yapılmalıdır. Şehir içinde motor gücü 90 beygir gücü ve üstü yeterli olmaktadır. Çekiş gücü açısından ise 200 Nm değerinden yüksek tork kademesine sahip araçların değerlendirilmeye alınmaktadır.

Araçların Motor Gücünde Nasıl Artış Sağlanır?

·         Jantları hafifleştirerek,

·         Fren performansını arttırarak,

·         Chip tuning işlemi yaptırarak,

·         Soğuk hava subabı tercih ederek,

·         Performans lastikleri tercih ederek araçlarınızın motor gücünü artırmada rol oynamaktadır.

Popüler Marka Araçların Motor Güçleri

·         Renault Symbol: 1.5 dCi 70.8415 KW : 95 HP

·         Volkswagen Passat 1.6 TDI 89.484 KW : 120 HP

·         Opel Astra 1.4 T 140 KW = 140 HP

·         Toyota Corolla 1.6 98.4324 KW : 132 HP

Bu güçler kapsamında bilinmesi gerekilen birtakım unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurların başında aynı beygir gücüne sahip iki çeşit otomobilin performanslarının aynı olmamasıdır. Bunun sebebi ise motorda üretilen gücün tekerleklere ne ölçüde kayıpla ulaşmasından kaynaklıdır. Motordan çıkan güç tekerleklere ulaşma sürecinde birtakım aktarımlardan geçmektedir. Dolayısıyla bu aktarımlar sürecinde kayıplar oluşabilmektedir. Bazı araçlarda güç kaybı fazla olabilirken, bazı araçlarda ise fazla olabilmektedir.

 

Sosyal Medya