Araç Güç Hesaplama Nedir?

Araç Güç Hesaplama Nedir?

Araç gücü bir diğer adlandırılmasıyla beygir gücü; araçların motorlarının güçlerini simgeleyen bir ölçü olarak tanımlanmaktadır. Araç gücü araçların performanslarını doğrudan temsil eden motorun üretebildiği güç kapasitesidir. Otomobillerin kalkışı, hız yapması ve en fazla ulaşabileceği hızı kavrayabilmek açısından motor gücü oldukça önem arz eden bir konuyu kapsamaktadır. Araç motor gücü hesaplama genel olarak beygir gücü üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Araç gücü; motorun aşağı yukarı 75 kg ağırlığında bir yükü 1 m yüksekliğe 1 saniyede kaldırabilme eylemine denilmektedir.

Otomobilin Beygir Gücü Ne Kadar Olmalı?

Genel olarak otomobillerin beygir güçleri ulaşabildikleri maksimum hız ile ilgilidir. Dolayısıyla ağırlık gibi değerlerinin değiştirilmesi imkansız olan bir aracın beygir gücünde artış gösterilirse ulaşabileceği en fazla hızda da artış görülmektedir. Otomobil sahiplerinin yüksek hızlara ulaşabilmek için beygir gücünün yüksek olması gerekilmektedir.

Beygir Gücüne Etki Eden Etkenler Nelerdir?

Beygir gücüne etki eden birtakım etkenler bulunmaktadır. Bu etkenler ise şunlardır:

·         Çekiş Sistemi,

·         Ağırlık Oranı,

·         Yakıt Çeşidi (Dizel, Benzin, LPG),

·         Lastik Kalitesi ve Ölçüsü,

·         Dişliler

Beygir Gücü Nasıl Hesaplanmaktadır?

Beygir gücü nasıl hesaplanır sorusu her araç sahibinin merak etmiş olduğu soru kalıpları arasında yer almaktadır. Araç gücü; 1872 yılında James Watt aracılığıyla bulunan ve günümüze kadar devamlılığını sürdüren bir kavramdır. Araçların ruhsatlarında motor gücü kilowatt şeklinde verilmektedir. Otomobillerin gerçek beygir gücünü hesaplamak için ruhsatta bulunan kilowatt gücünü 1.341 ile çarpılmalıdır. Aynı zamanda beygir gücünün hesaplanması için gerekli birtakım bilgilere sahip olunması gerekilmektedir. Bu bilgiler;

·         1 kilowatt = 1.341 beygire eşittir.

·         1 beygir = 0.745 kilowatta eşittir.

Tork Nedir?

Tork; dönme kuvveti olarak tanımlanan bir terimdir. Tork nedir nasıl hesaplanır sorusu çoğu bireyin aklına takılan soru kalıpları arasında yer almaktadır. Genel anlamıyla torkun hesaplanması, motor içerisinde oluşan dönüşün eksen bazıyla hızının çarpılmasıyla yapılmaktadır. Çoğunlukla çekişin önem arz ettiği otomobillerde bu değer daha yüksek olmaktadır.

Otomobilin Motor Gücü Nasıl Olmalı?

Otomobilin motor gücü nasıl olmalı sorusu kapsamında; hız istenilen araçlarda beygir gücü, çekiş gücü istenilen araçlarda ise tork açısından değerlendirilmesi yapılmalıdır. Şehir içi yolculuklarda 90 beygir gücü ve üstü yeterli olmaktadır. Çekiş gücü bakımından ise 200 Nm değerinden yüksek tork derecesine sahip otomobiller değerlendirilmesi yapılmaktadır.

 

Sosyal Medya